Η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών είναι μια πολύ διαδεδομένη, γρήγορη και απλή θεραπευτική μέθοδος, για την αποκατάσταση των στενωμένων στεφανιαίων αρτηριών. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτική μέθοδος στην ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ( bypass ), καθώς είναι λιγότερο αιματηρή, πιο φθηνή και έχει μικρότερο χρόνο νοσηλείας, καθώς ο/η ασθενής μπορεί  να επιστρέψει στο σπίτι του την επόμενη κιόλας ημέρα. Εκτελείται από τον καρδιολόγο και μετά το πέρας της, η ροή του αίματος στο μυοκάρδιο έχει αποκατασταθεί. Για τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται ένας καθετήρας, ο οποίος εισάγεται στην αρτηρία και με ένα μπαλόνι που βρίσκεται στην κορυφή του και φουσκώνει όταν φτάσει στο σημείο τα απόφραξης, σπάει την αθηρωματική πλάκα που προκαλεί στην απόφραξη και αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος. Κάποιες φορές, όταν η αρτηρία δεν ανοίξει με το μπαλονάκι, χρησιμοποιείται και ένα ειδικό μεταλλικό πλέγμα, το stent, έτσι ώστε να ανοίξει και να κρατήσει τη στεφανιαία αρτηρία ανοιχτή.

Πώς γίνεται η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών;

Η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών είναι μια πολύ απλή μέθοδος αποκατάστασης των στενωμένων αρτηριών και η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από μια ( 1 ) ώρα. Αρχικά, πραγματοποιείται μια στεφανιογραφία, έτσι ώστε ο γιατρός να εκτιμήσει τις στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών. Αμέσως μετά χορηγείται η τοπική αναισθησία στην κορυφή της βουβωνικής χώρας και ξεκινά η διαδικασία. Ένας ειδικός καθετήρας τοποθετείται στην αρχή της στενωμένης αρτηρίας και οδηγείται από τη μηριαία αρτηρία στο σημείο της στένωσης ή απόφραξης. Ο καθετήρας αυτός έχει στην άκρη του ένα μπαλονάκι, το οποίο όταν ο καθετήρας φτάσει στο σημείο της στένωσης φουσκώνεται και ανοίγει την αρτηρία. Έτσι ο αυλός ανοίγει και αποκαθίσταται η φυσιολογική ροή του αίματος στη στεφανιαία αρτηρία.  Σε περίπτωση που η στεφανιαία αρτηρία δεν ανοίξει στο βαθμό που χρειάζεται, τότε τοποθετείται στη στένωση ένας συρμάτινος νάρθηκας, το stent. Το stent είναι ένα μικρό μεταλλικό πλέγμα, το οποίο τοποθετείται πάνω στο μπαλόνι που βρίσκεται στην άκρη του καθετήρα. Μόλις ο καθετήρας φτάσει στο σημείο που πρέπει, το μπαλόνι φουσκώνεται, ανοίγει και μαζί ανοίγει και το stent. Αμέσως μετά ο καθετήρας με το μπαλονάκι αποσύρεται και το stent παραμένει στο τοίχωμα της αρτηρίας, ώστε να την κρατάει ανοιχτή. Μετά την επέμβαση, χορηγούνται αντιθρομβωτικά φάρμακα, έτσι ώστε να αποτραπεί τυχόν θρόμβωση του αίματος.

Ποιοι ασθενείς κάνουν αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών;

Η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών πραγματοποιείται σε καταστάσεις όπου οι αρτηρίες πάσχουν από στένωση ή απόφραξη, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από θρόμβους ή από αθηρωματικές πλάκες. Έτσι λοιπόν εκτελείται για τη θεραπεία των χρόνιων στεφανιαίων στενώσεων και του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών αποκαθιστά την παροχή αίματος προς την καρδιά, αφού πρώτα αποκαταστήσει την απόφραξη των στενωμένων αρτηριών, οι οποίες προκαλούν την καρδιακή ανεπάρκεια. Ακόμα, οι ασθενείς που πάσχουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με μετεμφραγματική στηθάγχη, με παλιό έμφραγμα του μυοκαρδίου και θετικό αποτέλεσμα στο τεστ κοπώσεως, από σοβαρή σταθερή στηθάγχη, ασταθή στηθάγχη, η ποία δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και από στενώσεις σε αορτοστεφανιαία μοσχεύματα, μπορούν να κάνουν αγγειοπλαστική στεφανιαίων. Με το μεγάλο εύρος που καλύπτει η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών, οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν αυτή την αντιμετώπιση παρά την αορτοστεφανιαία παράκαμψη ( bypass ).

Η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών τι επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσει;

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, έτσι και στην αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές. Αυτές οι επιπλοκές είναι οι εξής:

  1. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  2. Η ρήξη της στεφανιαίας αρτηρίας
  3. Η οξεία επαναστένωση της αρτηρίας, η οποία δημιουργείται από καινούριο θρόμβο τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την επέμβαση
  4. Θρομβοεμβολικά επεισόδια
  5. Σπάνια θάνατος

 

Τι συμβαίνει μετά την αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών;

Αμέσως μετά την αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών ο/η ασθενής παραμένει στο κρεβάτι για περίπου τέσσερις (4 )με οκτώ (8 ) ώρες. Όσο η δράση του αναισθητικού φαρμάκου θα εξασθενεί, τόσο θα υπάρχει ένας ήπιος πόνος στο σημείο από όπου εισήχθη ο καθετήρας ( παρακέντηση ), καθώς και μια μικρή εκχύμωση γύρω από την περιοχή αυτή. Για την αντιμετώπιση του πόνου χορηγούνται αναλγητικά δισκία. Αρκετές φορές, μπορεί ο/ η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο και τη νύχτα, έτσι ώστε να παρακολουθείται το σημείο της παρακέντησης.

Συνοψίζοντας

Η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών είναι μια θεραπευτική μέθοδος διάνοιξης της στενωμένης ή φραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας. Πραγματοποιείται σε περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου κ.α. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, καθώς δεν χρειάζεται πάνω από μια ( 1 ) ώρα. Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και ένας ειδικός καθετήρας με ένα μπαλονάκι τοποθετημένο στην κορυφή του περνά μέσα από τη μηριαία αρτηρία και φτάνει στο σημείο της στένωσης. Εκεί το μπαλονάκι φουσκώνεται και ανοίγει σπάζοντας την αθηρωματική πλάκα. Μετά το τέλος της αγγειοπλαστικής, η ροή του αίματος προς το μυοκάρδιο έχει αποκατασταθεί. Εάν δεν αποκατασταθεί με το μπαλονάκι, τότε μαζί με το μπαλονάκι τοποθετείται ένα συρμάτινο πλέγμα, το stent, το οποίο όταν ανοίξει, ανοίγει και την αρτηρία και παραμένει σε αυτή τη θέση, έτσι ώστε να μην ξανακλείσει η αρτηρία. Μετά την επέμβαση η χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να αποφευχθούν θρομβώσεις του αίματος. Μετά την αγγειοπλαστική, οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν κλινήρεις από τέσσερις (4) μέχρι οκτώ ( 8 )ώρες. Για την αντιμετώπιση του πόνου, ο οποίος θα εμφανιστεί μετά το πέρας της δράσης της αναισθησίας, χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο να κάνουν αγγειοπλαστική στεφανιαίων. Γι αυτούς του ασθενείς υπάρχει η επέμβαση της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ( bypass ). Παρ’ όλα αυτά και η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αλλά και η αορτοστεφανιαία παράκαμψη ( bypass ) δεν μπορούν να θεραπευόσουν τη στεφανιαία νόσο, απλά ανακουφίζει τους ασθενείς από τα συμπτώματα που δημιουργεί και διορθώνει τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί, καθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος. Η αγγειοπλαστική στεφανιαίων μπορεί να παρουσιάσει κάποιες επιπλοκές, όπως άλλωστε όλες οι επεμβάσεις. Κάποιες από αυτές είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η ρήξη της στεφανιαίας αρτηρίας, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια κ.α.   Το μειονέκτημα που έχει η αγγειοπλαστική στεφανιαίων είναι ότι ένα ποσοστό 20% με 30 % των ασθενών μπορεί του επόμενους 6 με 8 μήνες να υποτροπιάσει. Δηλαδή, η αρτηρία που έχει ανοιχτεί να ξανακλείσει ( επαναστένωση ), λόγω υπερβολικής αντίδρασης του οργανισμού στην επούλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνει επαναληπτική αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών.