Το triplex καρδιάς (υπερηχοκαρδιογράφημα) είναι μια πολύτιμη και ανώδυνη ιατρική εξέταση που διεξάγεται από καρδιολόγο με σκοπό τη μελέτη της δομής και της λειτουργιάς της καρδιάς, όταν υπάρχει υποψία για παρουσία καρδιακής πάθησης ή όταν υπάρχουν συμπτώματα καρδιοπάθειας, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία και απώλεια αισθήσεων. Η εξέταση γίνεται με συσκευή που εκπέμπει ακίνδυνους για την υγεία υπερήχους. Ανάλογα με το χρόνο επιστροφής τους τα κύματα προσδιορίζουν την απόσταση του ιστού από τον οποίο ανακλώνται. Κατόπιν ηλεκτρονικής επεξεργασίας σχηματίζεται η εικόνα της περιοχής της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων, προκειμένου να μελετηθεί από τον ιατρό και να διαγνώσει τις παθήσεις της καρδιάς και τη λειτουργικότητά της. Πριν από την εξέταση αυτή λαμβάνεται πλήρες ιστορικό του ασθενούς και γίνεται κλινική εξέταση. Επίσης το triplex καρδιάς αποτελεί και προληπτική εξέταση για τον έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Η εξέταση γίνεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και με χαμηλό φωτισμό. Η συσκευή υπερήχων τοποθετείται σε διάφορες θέσεις στο στήθος του ασθενούς και ο χρόνος της εξέτασης εξαρτάται από το ιστορικό και την πάθηση που μελετάται.

Τι μπορεί να δείξει το triplex καρδιάς;

Το triplex καρδιάς περιλαμβάνει ταυτόχρονα μονοδιάστατο και δισδιάστατο υπερηχοκαρδιογράφημα και Doppler. Το Doppler δείχνει αν το αίμα επιστρέφει μέσα από μια βαλβίδα ή αν η ροή εμποδίζεται λόγω στένωσης. Σχετικά με την ανώμαλη ροή αίματος, το Doppler μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει τρύπα στο καρδιακό τοίχωμα. Έτσι μέσω της εξέτασης της περιοχής με triplex καρδιάς αποκαλύπτεται αυτή η ανωμαλία στη ροή του αίματος. Οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες μπορούν να εξεταστούν λεπτομερώς με triplex καρδιάς που εμφανίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στις κοιλότητες της καρδιάς και στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, ενώ μπορεί να δείξει εικόνα υπερδιόγκωσης του μυοκαρδίου, που οφείλεται σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Επιπλέον το triplex καρδιάς δείχνει αν έχει σχηματιστεί θρόμβος οπουδήποτε στην καρδιά, κάτι που είναι σημαντικό αφού ένας θρόμβος εκεί μπορεί να διασπαστεί και να εμβολιστεί σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού, μέσω του κυκλοφορικού, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό, ενώ επίσης οι πληροφορίες που δίνει στον ιατρό τον βοηθούν να διαγνώσει τη μολυσματική ενδοκαρδίτιδα η οποία προκαλεί μόλυνση των ιστών στο σημείο. Ακόμη μας δείχνει το μέγεθος της καρδιάς και το περικάρδιο, που είναι μεμβράνη που την περιβάλλει, εντοπίζοντας τυχούσα ύπαρξη μικρής ή μεγαλύτερης ποσότητας υγρού ανάμεσά τους. Αυτό είναι χρήσιμο προκειμένου αν χρειαστεί να μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια βελόνα ή καθετήρας στο θώρακα για αφαίρεση του υγρού. Συνοψίζοντας, τα triplex δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να δουν με ακρίβεια τις διαστάσεις και το σχήμα της καρδιάς, να καθορίσουν την ικανότητα άντλησης που έχει και να μετρήσουν την πίεση και τη στένωση βαλβίδων και αγγείων.

Επιπλέον μέσω του triplex καρδιάς ο ιατρός μπορεί να εκτιμήσει την ανώμαλη ροή του αίματος και της καρδιακής δομής, την πίεση του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων και τις αδύναμες ή προσβλημένες ελαττωματικές καρδιακές βαλβίδες. Το triplex καρδιάς μπορεί επίσης να επαναληφθεί με ασφάλεια για την παρακολούθηση ενός προβλήματος και να βοηθήσει στον καθορισμό της ανάλογης θεραπείας.

Η διαδικασία του triplex καρδιάς

Το triplex καρδιάς γίνεται στο ιατρείο του καρδιολόγου, στο εργαστήριο ή στο νοσοκομείο και ο ασθενής δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία προηγουμένως. Πριν την εξέταση το άτομο βγάζει τα ρούχα από τη μέση και πάνω και βάζει μια ειδική ρόμπα που του προμηθεύεται. Έπειτα ξαπλώνει. Ανάσκελα ή στο αριστερό πλευρό. Ο ιατρός απλώνει ένα ειδικό gel ή αγώγιμο υγρό στον θώρακα προκειμένου να βελτιωθεί η μετάδοση των ηχητικών κυμάτων κι έπειτα χρησιμοποιεί έναν μορφοτροπέα πάνω στην καρδιά, που δεν προκαλεί πόνο αλλά πρέπει να πιέζεται στον θώρακα, κάτι που δημιουργεί κάποιες φορές ενοχλητική αίσθηση πίεσης ειδικά πάνω στα πλευρά.

Ο μορφοτροπέας συνδέεται με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, η ανάλυση των αποτελεσμάτων των οποίων, καθώς και η απεικόνιση, γίνονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που καταλήγουν τα δεδομένα. Από το άτομο ζητείται εκπνοή και καθυστέρηση εισπνοής, ώστε να περιοριστεί ο αέρας στους πνεύμονες, που μπορεί να επηρεάσει την εικόνα. Μετακινώντας τον μορφοτροπέα σε διάφορα σημεία του θώρακα, ο καρδιολόγος πετυχαίνει να έχει πλήρη εικόνα της καρδιάς από διαφορετικές γωνίες. Η εξέταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και περισσότερο από μία ώρα ανάλογα με το τί θέλει να εντοπίσει ο καρδιολόγος. Υπάρχουν και ειδικά υπερηχογραφήματα καρδιάς όπως το διοισοφάγειο, το ηχοκαρδιογράφημα με άσκηση, το ηχοκαρδιογράφημα με εισαγωγή φαρμάκου που μιμείται το στρες, το ηχοκαρδιογράφημα με σκιαγραφικό υγρό κ.α.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, την έρευνα και την εφαρμογή του triplex καρδιάς στο χώρο της Υγείας, δόθηκε η δυνατότητα για τη λήψη κινούμενων εικόνων της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο, αναίμακτα, ακίνδυνα και με χαμηλό κόστος. Η πρόσβαση στην ανατομία και την λειτουργικότητα της έγιναν εύκολη υπόθεση και πολλές σοβαρές ασθένειες της καρδιάς και του κυκλοφορικού μπορούν πια εύκολα και γρήγορα να διαγνωστούν και να παρακολουθούνται.